A korábban megtartott tájékoztató előadásokat követően a TM-tanárok 2010 januárjában kezdték el Miskolc mellett, Sajóecsegen, az Alternatíva Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola pedagógusainak a TM-tanfolyamot. A tanári kar több mint 80 %-a, azaz összesen 8 fő sajátította el a TM technikát.

A TM-tanítást 2010 márciusában folytatták a diákok körében. Ekkor 6 negyedikest, 1 hatodikost, 14 nyolcadikost, 5 kilencedikest és 6 tizenkettedikest tanítottak meg. Az áprilisban megtanított 4 kisiskolással együtt összesen 39 gyermek tanult meg meditálni, a 70 fős iskola tanulóinak tehát több mint 50 %-a kezdte el a Kreatív Csend elnevezésű programot.

A projekt áprilisi folytatásában a meditáló gyerekek szülei kaptak lehetőséget a TM elsajátítására. Összesen 16 szülő kezdett el meditálni, mellettük az iskola legkisebbjei, azaz 4 elsőosztályos kisdiák és 1 óvodás kislány, akiknek a szülei az iskola pedagógusai.

Összesen tehát 63 fő kezdte meg Kelet-Magyarországon a rendszeres, napi kétszeri csoportos meditációt.

A projekthez két szponzortól kaptunk segítséget: Motyán Zoltán és Dovalovszky Márta összesen 500 000 Ft-tal járultak hozzá, hogy a projekt 1 éves követéssel megvalósulhasson. A projekt lebonyolításában és szervezésében nagy segítséget kaptunk Dr. Kónya Zsuzsannától.

A diákoktól és a pedagógusoktól kapott visszajelzések szerint a gyerekek amellett, hogy nagyobb kedvet éreznek a tanuláshoz, jobban tudnak figyelni az órákon és a pedagógusok is megjegyezték, hogy olyan feladatok megoldására is képesek voltak, amelyeket korábban nem, vagy csak nehezen tudtak elvégezni.

A sikereken fellelkesülve az iskola honlapján fel is tüntették a Transzcendentális Meditációt.

Fényképek:

Tanárok:

(Balról jobbra, a felnőttek): Gyuris IbolyaDr. Kovács IstvánDienes-Nagy Erika és Dienes István